Cannon Street Station, London

SAS International's tubeline system fulfills the requirement for smoke and fire handling within this station while providing an aesthetically pleasing backdrop that does not show dirt or dust.

Key features

Sector

Transport

Client

Network Rail

Architect

Foggo Associates

Main contractor

Laing O'Rourke

Sub-contractor

Pan Interiors / Stortford Interiors

Completion year

2011

System type

SAS750 Tubeline

Area M2

3,600

Region

United Kingdom

Product Groups

The refurbishment of Cannon Street Station in London features SAS International’s Tubeline ceiling system. This was specified throughout the public concourse area, stretching onto the beginning of the platforms to provide a robust solution for this demanding environment.

Public concourse areas are semi-external spaces in which ceilings are exposed to an accumulation of dust and high levels of humidity. The chosen ceiling had to be a low maintenance system that retained its appearance over time.

SAS International’s Tubeline system was specified primarily because of its durability and its ability not to show dirt or dust. The Tubeline ceiling system provides an open area to allow air to pass through the ceiling plane, fulfilling the requirement for smoke and fire handling within the station.

Aluminium trays separate tubular panels with integrated luminaries and speakers. The nature of the ceiling allows for sign and CCTV camera poles to protrude between the tubes and to be fixed to the structural soffit without any direct interface with the ceiling.

Systems used