Central Bank of Ireland

Key features




Central Bank of Ireland


Henry J Lyons Architects

Main contractor

Walls Construction


Platt & Reilly

Completion year


System type

SAS720, SAS600, SAS330

Area M2



United Kingdom

Product Groups

Situated in the docklands on the river Liffey, the new Central Bank of Ireland HQ stands as a symbol of renewal in Dublin. Awarded BREEAM Outstanding at planning stage, Henry J Lyons architects set out to shape the environmental impact of the project as well as a new workplace culture for the commercial bank.

A plain tile SAS150 ceiling has been installed in the kitchen and food preparations areas. The system is unperforated and easy to clean making it perfect for kitchen areas. A clip-in and hinge-down ceiling option, the ceiling allows for quick access to services in the void above. These features also save time and reduce maintenance costs.

Bespoke SAS600 floating rafts create a ceiling bay over servery areas in the staff restaurant. The island feature comprises of sixteen acoustic rafts with hinged edges for service access above. Fitted with sensors, lights and hanging signs, the system also provides good acoustic absorption to the busy area.

Easily adapted for integration with partitioning and lighting requirements, SAS330 suspended ceilings were specified in open plan office spaces and meeting rooms. Providing high acoustic absorption and insulation to the area, the system allows for the relocation of partitioning and offers a quiet environment for employees.

Bespoke c-profiles house the architect’s choice of lighting using a preformed aperture to effortlessly fit each light into the ceiling. The ceiling solution was also tailored to house continuous track lighting along the edge of each suspended area. Fitted using transition trims, this luminaire acts like an uninterrupted ribbon of light between each floor and department of the project.

Beneath the link bridges of the central atrium, the linear profile system SAS720 forms part of the recognisable public image of the project. This banded aesthetic emphasises the scale of the project and the zigzag pattern of the eight walkways give an Escher-like feel to the space. Effective for soffit access, the linear system integrates well with the choice of lighting and conceals M&E services connecting floors.

Contributing to multiple environmental accreditations worldwide, each ceiling system comes with its own Environmental Product Declaration (EPD). Nominated for an international BREEAM award in 2016, the project has set a new benchmark for workplace environmental compliance in Ireland.

Staff have access a variety of food options, working spaces, exercise classes and transport options to improve their wellbeing and productivity. Located in the Dublin SDZ, this project marks the beginning of a substantial regeneration project in the Docklands area.

Systems used