Barnes Library & Medical School, University of Birmingham

Bespoke overlapping waveform acoustic ceilings were designed, manufactured and installed by SAS International helping to bring this Medical School into the 21st century.

Key features




University of Birmingham


Glancy Nicholls Architect

Main contractor

Overbury Midlands plc


SAS Project Management

Completion year


System type


Area M2



United Kingdom

Product Groups

The original 1939 design of the University of Birmingham Medical School was brought into the 21st Century. The ground floor has been transformed into an innovative hub for all student services.

SAS Project Management designed, manufactured and installed bespoke overlapping waveform acoustic ceilings for the reception and open plan work area. Specially designed flat acoustic rafts with lighting apertures were also installed throughout the library and within the ‘study pods’.

Glancy Nicholls Architects specified SAS International as they could develop a cost effective but specialised metal ceiling from their concept sketches.

To minimise the amount of suspension used, SAS Project Management installed a two-stage intermediate support tube system which ensured a discreet appearance, enabled service co-ordination and the sequential installation of a high level plasterboard ceiling.

Systems used