Grand Central, Birmingham

Recent Refurbishment of Grand Central, Birmingham.

Key features

Sector

Retail

Client

Grand Central, Birmingham

Architect

Haskoll

Main contractor

Mace Ltd

Sub-contractor

SAS Project Management

Completion year

2015

System type

SAS700, Bespoke Metal Ceilings, SAS500, SAS320

Area M2

7000

Region

United Kingdom

Product Groups

The Birmingham New Street refurbishment completely reimagined the Pallasades shopping centre situated above the station, restoring the building’s previous grandeur.

The stainless steel façade encasing the whole building offers a striking focal point in the heart of the city. Nowa prominent addition to the Birmingham skyline, it mirrors the architecture, new and old, of the surrounding buildings.

Inside, the stunning new roof floods natural light into the shopping centre, anchored by the John Lewis department store, one of the largest outside of London.

In total the project installed over 7,000m² of SAS International fit-out material. Working alongside main contractor ISG, SAS International designed, supplied and installed several bespoke metal ceilings specified for the lower retail area within the mall:

  • A mall link feature installed below glass reinforced gypsum features in the mall’s access areas.
  • A lozenge shaped, metal can ceiling with integrated lighting.
  • A slatted SAS700 linear ceiling.
  • SAS320 alongside linear grilles.

The aim was to create an ideal meeting place which would serve as a gateway to Birmingham. SAS acoustic panels replaced plasterboard to manage reverberation times where acoustics were an issue. Effectively controlling unwanted noise allows for greater speech intelligibility in typically noisy environments. The management of unwanted noise has made the experience of visiting the station a far more pleasurable one.

A massive 50 million people are expected through the door each year.

Systems used